Vochtprobleem? Neem contact met ons op via telefoonnummer +31 (0)76 20 509 88 of

Een te hoge luchtvochtigheid in huis is voor zowel uw gezondheid als voor uw woning niet goed.  Zo kunnen vochtproblemen onder meer zorgen voor schimmel. Daarom leggen we in dit artikel uit wat u kunt doen om de luchtvochtigheid in huis te verlagen.

Te hoge luchtvochtigheid in huis door lekkages

Een veel voorkomende oorzaak van zaken als doorslaand vocht en een te hoge luchtvochtigheid in huis is een lekkage. Voor u dus begint met allerlei maatregelen nemen, is het verstandig om te kijken of u nergens lekkages heeft.

Luchtvochtigheid in huis verlagen door te ventileren

Een andere veel voorkomende oorzaak van een te hoge luchtvochtigheid in huis is slechte ventilatie. Regelmatig ramen open hebben staan is dus belangrijk. Zorg vooral tijdens het koken, douchen en wanneer er veel mensen in huis aanwezig zijn voor extra goede ventilatie. Dit zijn namelijk allemaal zaken die voor extra luchtvochtigheid zorgen. 

Bijna alle huizen in Nederland beschikken tegenwoordig over een afzuigkap in de keuken. Gebruik deze altijd tijdens het koken, ook wanneer u enkel een eitje kookt. Wanneer u geen (groot) raam in de badkamer hebt, kunt u een ventilatiesysteem aanschaffen. Ook in andere ruimtes waar u moeilijk kunt ventileren, kunt u ventilatieroosters plaatsen voor 24-uurs ventilatie.

De luchtvochtigheid in de woonkamer verlagen met planten

Planten zijn niet alleen mooi, ze kunnen ook nog eens functioneel zijn. Er bestaan namelijk vochtabsorberende planten! Let wel op: niet alle planten verlagen de luchtvochtigheid in huis. Er zijn namelijk ook planten die de luchtvochtigheid juist verhogen. Een voorbeeld van een vochtabsorberende plant is de krulvaren.

rain-stoppers-1461288_640
glass-1868045_640

Luchtvochtigheid verlagen in huis door een luchtontvochtiger

Wanneer u ernstige luchtvochtigheid problemen heeft, kunt u een luchtontvochtiger aanschaffen. Dit soort apparaten kunnen per dag wel tientallen liters vocht uit de lucht halen.

Vocht in huis verminderen door goede isolatie

Nieuwbouwwoningen zijn tegenwoordig erg goed geïsoleerd. Dit geldt echter niet altijd voor huizen die al wat ouder zijn. Goede isolatie is essentieel om vocht buiten te houden. Er zijn verschillende manieren om een bestaand huis beter te isoleren. Woont u dus in een oud huis, dan is het verstandig om naar de isolatie te kijken. 

Andere praktische tips voor het verlagen van de luchtvochtigheid

Naast de bovenstaande maatregelen, zijn er diverse andere dingen die u kunt doen om de luchtvochtigheid in uw woning te verlagen:

  • Droog uw was buiten of in een droger. Leg was dus niet binnenshuis te drogen.
  • Maak uw douche of bad altijd droog na gebruik. 
  • Doe de deksels op de pannen tijdens het koken.
  • Laat de vloer niet te nat na het dweilen, maar droog deze meteen.
  • Kook niet te vaak water op een dag.
  • Douche wat korter en op een wat lagere temperatuur.

Vochtproblemen op laten lossen door Alpha Vochttechniek

Wanneer de bovenstaande tips niet effectief genoeg zijn, kunt u voor het oplossen van diverse vochtproblemen onze hulp inschakelen.