Vochtprobleem? Neem contact met ons op via telefoonnummer +31 (0)76 20 509 88 of

 

Vocht in uw gevel is geen pretje. Het ziet er niet mooi uit en het duidt vaak op problemen in uw binnenmuur. Wilt u weten hoe u vochtproblemen in uw gevel kunt oplossen? In dit artikel vertellen we u meer over oorzaken van vocht in uw gevel en wat u ertegen kunt doen.

Oorzaken van vocht in uw gevel

 

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom er vocht in uw gevel trekt. Veel voorkomende redenen zijn optrekkend vocht en doorslaand vocht. Optrekkend vocht, zoals de naam al zegt, trekt vanuit de grond in de muur en kan voor behoorlijk lelijk vlekken zorgen. U herkent optrekkend vocht aan de plek van de vlek. Deze starten vaak vanaf plinten, en trekken steeds verder omhoog. Deze vlekken komen ook vaak in hoeken voor en zijn te herkennen aan hun kringvormige vlekken. Doorslaand vocht wordt in de regel veroorzaakt door een poreuze gevel. Met name oude of slecht onderhouden gevels kunnen niet voldoende drogen, waardoor vochtdoorslag in uw gevel ontstaat. 

Als een muur niet kan ademen, ontstaan er vochtplekken

Iedere stenen muur is van nature poreus en ‘ademt’. Dat wil zeggen, wanneer er vocht in een stenen muur trekt, verdampt dit normaal gesproken ook snel weer. Dit zorgt ervoor dat een geen vocht in de muur blijft zitten. Soms zijn er echter omstandigheden waardoor een muur niet meer goed kan ademen. Dit kan bijvoorbeeld komen door onvoldoende onderhoud, of omdat er bijvoorbeeld planten zoals klimop tegen de muur zijn gaan groeien, waardoor water niet meer kan ontsnappen uit de muur. Kleine (haar)scheurtjes in de muur kunnen ook een reden zijn dat vocht niet weg kan uit een muur. Uiteindelijk uit zich dit in een vochtplek op de muur of gevel. Dat wilt u natuurlijk voorkomen!

2018-Veere-2

Hoe kunt u uw gevel behandelen tegen vocht, om vochtplekken te voorkomen?

Het is belangrijk om uw huis, ook aan de buitenkant, goed te blijven onderhouden. Voorkomen is altijd beter dan genezen en bovendien een stuk goedkoper dan herstelwerkzaamheden achteraf! U kunt bijvoorbeeld uw gevels preventief laten reinigen, om deze in optimale conditie te houden en vochtdoorslag in uw gevel te voorkomen. Hierbij kunt u kiezen voor stoomcleanen, zandstralen en chemische reiniging. De prijs van het reinigen is afhankelijk van welke methode u kiest.

U kunt ook uw funderingen preventief beschermen, en uw kelder en/of souterrain waterdicht laten maken. Door voor één van deze behandelingen te kiezen, voorkomt u dat er vochtplekken in uw gevel ontstaan.

 

2016-amstelveen-1

Wat kunt u doen om vochtplekken in uw gevel te herstellen?

Zitten er al vochtplekken in uw gevel? Dan is er nog steeds veel mogelijk om deze te herstellen. Uw gevel reinigen behoort sowieso tot de opties. Naast een preventieve maatregel, is dit ook een essentiële maatregel om te nemen om reeds ontstaan vuil en aanslag van uw gevel te laten verwijderen. Hierdoor verergert het probleem in ieder geval niet, en kunt u weer met een schone lei uw gevel laten herstellen. Een andere maatregel die u kunt nemen is om ontstane vochtoverlast in uw kruipruimte of kelder te laten verhelpen. Dit bestrijdt onder andere de oorzaak van optrekkend vocht en helpt om het probleem niet groter te laten worden.

Heeft u eenmaal een vlek gespot, dan kunt u ook uw muren laten injecteren tegen optrekkend vocht, lekken laten dichten en beton- en metselwerk laten herstellen. Kortom: er zijn veel opties om de oorzaak van vocht in uw gevel te herstellen.

Hulp nodig? Neem contact met ons op

Bent u benieuwd wat voor uw vochtprobleem kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag bij het oplossen van uw vochtprobleem!