Het zal velen al overkomen zijn, u werpt een blik op de muur en ineens zit daar een lelijke optrekkende vochtplek! Erg vervelend en iets wat zeker behandeld dient te worden. In dit artikel leggen wij u uit hoe u optrekkend vocht op uw muur kunt herkennen, voorkomen en wat u kunt doen om het te bestrijden.

De oorzaken van optrekkend vocht

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor optrekkend vocht in uw muren. In de regel komt het vaker voor bij oudere huizen, maar het kan ook bij nieuwbouw voorkomen. 

Grondwaterpeil te hoog

 

Een oorzaak van optrekkend vocht kan het grondwaterpeil zijn. In Nederland is het grondwaterpeil niet overal hetzelfde, waardoor bij sommige huizen het waterpeil altijd hoog staat en bij sommige huizen dit alleen het geval is na een harde regenbui. Wanneer de grondwaterstand te hoog is kan de bodem zo vochtig worden dat het water niet meer wordt opgenomen door de grond, en in plaats daarvan door de dichtstbijzijnde muur wordt opgezogen. Het resultaat: een lelijke vlek in uw muur. 

2018-Veere-2

Fouten in de bouw, constructie of fundering

Een andere oorzaak kan een fout in de bouw of constructie van uw huis zijn. Wanneer er tijdens de bouw bijvoorbeeld niet de juiste materialen gebruikt zijn, of deze materialen niet op een juiste manier geplaatst zijn kan vocht de kans krijgen om in uw muren te trekken.
De oorzaak kan ook een fout in uw fundering zijn. In de loop der jaren kunnen er (haar)scheuren ontstaan in de fundering en soms zelfs in vloeren of gevels. Hierdoor kan vocht in deze scheuren sijpelen waardoor er optrekkend vocht in uw muren trekt en er een vochtige binnenmuur ontstaat.

 

Factoren van buitenaf

Optrekkend vocht kan echter ook veroorzaakt worden door factoren van buitenaf. Staat er bijvoorbeeld vaak regen op uw gevel? Wanneer uw gevel poreus is en er teveel regenwater op uw buitenmuur valt kan deze verzadigd raken. Als gevolg hiervan kan het regenwater doorslaan naar binnen, waardoor er een vochtplekken in uw binnenmuur ontstaat. De oorzaak kan echter ook een defecte regenpijp zijn, waardoor water direct in de grond of op de bestrating terecht kan komen. Hierdoor druppelt regenwater direct tegen de muur aan wat kan resulteren in optrekkend vocht. Uiteraard zijn er ook andere factoren die de oorzaak kunnen zijn van optrekkend vocht. Heeft u hier last van dan kunnen wij altijd een probleemanalyse voor u uitvoeren om de oorzaak van uw vochtprobleem vast te stellen.

2019-Oostburg-1

Het herkennen van optrekkend vocht

Optrekkend vocht is met het blote oog te herkennen door de plek waar de vlek zich bevindt. Omdat het vocht zich vaak onderin de muur ophoopt en naar boven trekt is dit te herkennen aan (water)vlekken die vanaf de plinten omhoog lopen en steeds hoger komen te zitten. Meestal treed er kringvorming op bij de plek waar het water de muur binnendringt. De vochtplekken bevinden zich ook dikwijls in hoeken. Schimmelvorming treed ook vaak op, waardoor er zwarte schimmels op muren en behang kunnen ontstaan. Als u een gestucte muur heeft kunt u het ook herkennen aan de plekken waar het stucwerk begint los te laten. Als dit onderin de muur zit is de kans groot dat u met optrekkend vocht te maken heeft.

Zijn er witte pluisjes op de muur of het stucwerk zichtbaar? Dan zijn dit waarschijnlijk muurzouten. Dit zijn hygroscopische zouten die waterdamp uit de lucht aantrekken en weer afgeven. Hierdoor blijft de muur dus voortdurend vochtig. Optrekkend vocht kan zich eveneens in houten vloeren manifesteren. Dit herkent u door houtrot in de koppen van de houten vloerbalken. Wacht niet te lang met het aanpakken van deze problemen als u deze constateert, want optrekkend vocht verdwijnt helaas nooit vanzelf.

Optrekkend vocht in uw binnenmuur voorkomen

Hoe kunt u nou optrekkend vocht in uw binnenmuur voorkomen? Er zijn een aantal maatregelen die u zelf kunt nemen om de vorming van optrekkend vocht te voorkomen. Door uw muren te laten behandelen met een waterkerende laag ter hoogte van het grondniveau voorkomt u dat vocht in uw woning kan trekken. Hetzelfde geldt voor gevels die poreus zijn geworden of waar veel regenval tegenaan komt. Zo voorkomt u dat u een vochtige binnenmuur moet behandelen als het eigenlijk al te laat is. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Vocht behandelen in uw binnenmuur: zo komt u ervan af

Heeft u op dit moment al last van optrekkend vocht in uw huis? Dan kunnen wij u helpen om de oorzaak op te lossen en het optrekkend vocht te behandelen en te bestrijden. Door uw muren en metselwerk te injecteren met een vochtwerend materiaal kunnen wij op een effectieve manier optrekkend vocht tegengaan. Door een speciale manier van injecteren zal de ingespoten vloeistof uitzetten in het metselwerk waardoor vocht niet langer in uw muren kan dringen. Na de behandeling van uw metselwerk moeten uw muren eerst volledig uitdrogen zodat alle vocht uit de muren kan trekken. Hierna kunnen herstelwerkzaamheden voor de binnenmuren worden verricht.

Vocht in de fundering: oorzaken

Niemand wil graag vocht in zijn huis. Toch is het wel belangrijk om te weten hoe u vocht in de fundering kunt herkennen. Het komt namelijk regelmatig voor bij huizen en hoe eerder u erbij bent, hoe makkelijker het te herstellen is. De oorzaak van vocht in de fundering heeft vaak te maken met metsel- of steenwerk van de fundering waarin vocht terecht is gekomen. Dit kan komen door grondwater, maar ook door de riolering. Teveel vocht in huis kan zowel slecht zijn voor mensen als voor huisdieren. Zorg er dus voor dat wanneer u optrekkend vocht in uw fundering signaleert, u er zo snel mogelijk actie op onderneemt.

Waaraan herken ik optrekkend vocht in de fundering?

De fundering van het huis staat in verbinding met de bovengrondse muren van het huis. Vocht zoekt een weg wanneer een funderingsmuur verzadigt is. Hierdoor kunnen funderingsproblemen zich dus ook op andere plekken in het huis voordoen. U kunt vocht in de fundering herkennen aan:

 

  • Muffe lucht in de woning
  • Er ontstaan zowel vocht- als schimmelplekken op plafonds of muren
  • Hoge luchtvochtigheid in de woning
  • Het stucwerk, de verf of het behang begint los te laten

Herkent u een of meer van deze symptomen, dan is het goed mogelijk dat er vocht in uw fundering zit. Soms zijn schimmels op het blote oog niet zichtbaar, dus er hoeven niet altijd de kenmerkende donkere vlekken zichtbaar te zijn als u last heeft van vocht in uw fundering.

Hoe kan ik vocht in de fundering oplossen?

Belangrijk is om het probleem bij de bron op te lossen. U kunt het stucwerk namelijk wel herstellen, maar als de oorzaak van het vocht in de fundering niet wegneemt, blijft dit een terugkerend probleem. Het is daarom verstandig om een specialist hiernaar te laten kijken, zodat het vocht uit uw muur kan trekken en niet meer terugkomt. Vaak is isolatie van de fundering belangrijk maar mogelijk zijn voor uw situatie nog aanvullende maatregelen nodig. We bekijken daarom per geval wat de beste oplossing voor het vochtprobleem is. Wilt u advies over deze behandeling, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag bij het oplossen van uw vochtprobleem.