Vochtprobleem? Neem contact met ons op via telefoonnummer +31 (0)76 20 509 88 of

Vocht in huis kan voor veel problemen zorgen, waaronder houtworm en huiszwam. Zwammen of houtworm in huis kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen, zoals het verzwakken van houten draagconstructies. Voorkomen dat u zwam in huis krijgt of houtworm in uw meubels tegenkomt, is daarom beter dan het oplossen. Wat houtworm of zwammen zijn, hoe u het herkent en hoe u het oplost, leest u in deze blog.

Wat is houtworm?

Houtworm wordt gebruikt als term voor de larven van meerdere soorten houtwormkevers. Die kevers leggen eitjes in hout, waar larven uitkomen die het hout van binnenuit opvreten. Als de larven niet op tijd ontdekt worden, kunnen zij hout flink verzwakken en kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Bij het controleren van uw houtwerk, zijn er vier kenmerken waar u naar kunt kijken om te zien of u houtworm heeft. Zitten er kleine gaatjes in het hout? Dan zijn dit wellicht uitvliegopeningen van de houtworm. Ook hoopjes zaagsel dichtbij het hout kunnen een indicatie zijn van houtworm. Ziet u kleine witte wormpjes? Dat zijn de keverlarven. De larven steken mogelijk af en toe hun kop uit de gaatjes in het hout. Als u kevers ziet in de buurt van het houtwerk, zijn deze waarschijnlijk op zoek naar plekken in het hout om hun eitjes te leggen.

Kelderzwam-11

Hoe voorkom je houtworm?

Houtwormen houden van een vochtige omgeving, dus het oplossen van vochtproblemen helpt houtworm te voorkomen. Bij het bestrijden van vochtproblemen kun je het beste een specialist inschakelen. Alpha Vochttechniek is dé specialist op het gebied van vochtbestrijding, zowel preventief als herstellend. Een specialist kan precies zien welke werkzaamheden nodig zullen zijn om jouw woning vochtvrij te maken. Hierdoor voorkom je niet alleen houtworm, maar ook corrosie, houtrot en schimmels.

4156168701_8a2a26c536_b

Wat is zwam?

Huiszwammen zijn een gevolg van hout dat in aanraking is gekomen met vocht. Huiszwam is niet alleen slecht voor uw huis, maar ook voor uw gezondheid. Hierdoor is het belangrijk om verschillende soorten zwammen snel te herkennen en te laten verwijderen. In huis kunnen gele zwamsoorten, bruine zwamsoorten, witte zwam en oranje zwam voorkomen. De meest voorkomende zwammen zijn de (bruine) huiszwam en kelderzwam.

Overtollig bouwvocht

Bij de bouw van woningen blijft er vaak overtollig vocht achter in de woning. Voor de bouw wordt namelijk een aanzienlijke hoeveelheid water gebruikt. Dit kan vier- tot vijfduizend liter bedragen. Een dergelijke hoeveelheid vocht is niet zomaar uit uw woning verdwenen. Gemiddeld duurt het ongeveer een jaar voordat vocht uit nieuwbouwhuizen en appartementen is getrokken. U herkent dit aan natte plekken in huis, schimmels, loslatend pleisterwerk en/of vochtige constructiedelen.Ook vochtproblemen voorkomen? Bel of mail ons vrijblijvend voor een vochtinspectie.