Helaas krijgen veel mensen er mee te maken; een vochtprobleem in de slaapkamer! Dat is een probleem waar u logischerwijs snel vanaf wilt! Wilt u weten hoe u een vochtprobleem in de slaapkamer kunt herkennen en wat de mogelijke oorzaken hiervan zijn? In deze blog geven we antwoord op deze vragen en leest u wat u ertegen kunt doen.

Verschillende soorten vochtproblemen in de slaapkamer 

Er zijn verschillende soorten vochtproblemen die u in de slaapkamer kunt krijgen. Een vochtprobleem wijst doorgaans op een probleem dat grondig geïnspecteerd moet worden, want als u de oorzaak niet wegneemt, kunnen dit soort vlekken weer terug komen! De meest voorkomende vochtproblemen in de slaapkamer zijn:

  • Condensatievocht
  • Doorslaand vocht
  • Optrekkend vocht
  • Lekkages

Een vochtprobleem herkennen: hier moet u op letten

Vocht in de slaapkamer kan zich op verschillende manieren uiten. U herkent vochtproblemen aan:

  • Waterdruppels op de ramen
  • Een muffe lucht
  • Loskomend schilderwerk of behang
  • Vocht- of schimmelplekken
2017-Amsterdam-2

Waarom vocht in de slaapkamer slecht is voor uw gezondheid en woning

Vocht in de slaapkamer lijkt misschien niet zo belangrijk, maar voor uw gezondheid kan het behoorlijk ernstige gevolgen hebben. Zo kunt u geïrriteerde luchtwegen krijgen en ademhalingsproblemen. Vocht in de slaapkamer kan ook leiden tot spier- en gewrichtklachten, ontstekingen in de neusholten en luchtwegen, hoofdpijn, bronchitis, benauwdheid, hoesten, een aangetast imuunsysteem en in het slechtste geval astma of reuma. Het is dus belangrijk dat u vochtproblemen in de slaapkamer direct aanpakt. Naast dat vocht in de slaapkamer slecht is voor uw gezondheid kan het bovendien ook zorgen voor schade aan de woning. Er kunnen zich namelijk schimmels en salpeter in de muren en het plafond vormen en het kan zelfs leiden tot verzakkende muren of vloeren. Wacht dus niet te lang met het aanpakken van uw vochtprobleem en schakel op tijd een professional hiervoor in.

bg-home-usp-2

Vocht in slaapkamer bestrijden en verwijderen

Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan vocht in uw slaapkamer. Per type vochtprobleem zijn er verschillende oorzaken en oplossingen mogelijk om het vocht in uw slaapkamer te verwijderen.

Condensatievocht

Condensatievocht komt veel voor in slaapkamers. De oorzaken van vocht zijn eenvoudige dingen zoals ademen, wassen of de droogkast. Dit veroorzaakt een hogere luchtvochtigheid in huis. Doordat dit vocht nergens heen kan omdat er geen goede verluchting is, zal het blijven plakken op koude dingen zoals ramen, muren het plafond. Hierdoor heeft u dagelijks condensatievocht op de ramen, op ontstaan er op den duur vlekken in het plafond of in de muren. Goed ventileren wil hiervoor al heel veel helpen! U kunt ook kiezen voor een mechanisch ventilatiesysteem, om de vochtige lucht uit uw slaapkamer af te voeren.

Doorslaand vocht

Dit komt vooral voor bij oudere woningen. Bij doorslaand vocht slaat vocht van buitenaf door naar binnen. Dit kan veroorzaakt worden doordat buitenmuren poreus of beschadigd zijn. Hierdoor kan vocht naar binnen trekken en worden op den duur ook jouw binnenmuur beschadigd. Oplossingen voor doorslaand vocht zijn het laten impregneren van uw gevel of geheel nieuwe gevelbekleding. 

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht komt van alle vochtproblemen het minste voor in de slaapkamer. Heeft u er toch last van, dan kan dit veroorzaakt worden door grondvocht dat in de fundering en in de muren trekt. Om deze reden komt dit vrijwel alleen voor in slaapkamers die gelijkvloers zijn. Ook langdurige periodes met regen of een slechte waterkering kunnen het probleem veroorzaken. Om van dit probleem af te komen kunt u de muren laten injecteren met vochtwerende gel, of het laten aanbrengen van een nieuwe waterkering. Dit laatste is echter een zeer arbeidsintensieve en kostbare klus, daarom wordt in de praktijk vaak voor een muurinjectie gekozen.

Lekkages

Lekkages kunnen letterlijk overal in huis voorkomen en dus ook in uw slaapkamer. Lekkages zijn vaak niet goed zichtbaar en pas wanneer zich vochtvlekken op de muren en/of vloeren vertonen komt u erachter dat u last heeft van een lekkage. Voor dit probleem bestaat maar één oplossing en dat is het lek opsporen en dichten. Neem daarom contact op voor een vrijblijvende offerte en advies omtrent uw vochtprobleem.Hulp nodig? Neem contact met ons op

Bent u benieuwd wat voor uw vochtprobleem kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag bij het oplossen van uw vochtprobleem!