Vochtproblemen kunnen zich in iedere woning voordoen. Vaak komen mensen er pas achter als er ineens lelijke vlekken op de muren of in de vloer voordoen. Erg vervelend, want die vochtplekken bent u natuurlijk liever kwijt dan rijk. Voor deze vochtproblemen zijn er wel een aantal veel voorkomende oorzaken aan te wijzen. Welke dat zijn, leest u in deze blog.
Lekkages
Met stip op één staat lekkages. Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen, want door lekkages ontstaat schimmel, houtrot, beschadigingen van muren en plafonds of problemen met de fundering of dakconstructie. Vaak merkt u een lekkage te laat op, waardoor er al problemen in de woning zijn ontstaan, maar u kunt zelf gelukkig wel iets doen om lekkages te voorkomen. Dat doet u door periodiek een vakman bij u thuis uit te nodigen, om de staat van de onderdelen van uw huis te controleren. Zo worden de eerste signalen van een lekkage tijdig geïdentificeerd en kan een lekkage voorkomen worden.

Gebrekkige ventilatie
U zou het misschien niet zeggen, maar een gebrekkige ventilatie is ook vaak de oorzaak van vochtproblemen. Tegenwoordig worden nieuwbouwhuizen bijvoorbeeld heel goed geïsoleerd, waardoor de warmte binnen blijft. Een nadeel aan deze uitstekende isolatie, is dat vocht ook binnen een ruimte blijft. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat u ‘s ochtends in de slaapkamer na een nacht slapen ineens een laagje condensatievocht op de kozijnen of vensterbank ziet liggen. Dit komt doordat u tijdens het slapen transpireert en ademt, wat de luchtvochtigheid in een kamer doet stijgen. Het vocht in de ruimte kan nergens heen, waardoor het zich rondom het raam gaat verzamelen. Dit kunt u voorkomen door de luchtroosters ‘s nachts open te draaien, of door het raam een stukje open te zetten tijdens het slapen. Ook douchen en koken veroorzaakt stoom en vocht in een ruimte. Het is daarom aan te raden om voldoende te ventileren, zodat het vocht uit de woning kan trekken.

Slechte isolatie en koudebruggen
Wanneer er een zwakte in de isolatie van een woning zit, spreken we van een koudebrug. In dat geval ontbreekt de isolatieschil of deze wordt onderbroken, wat warmteverlies tot gevolg heeft. Hierdoor daalt de binnentemperatuur waardoor er meer gestookt moet worden om de woning op temperatuur te houden. Hierdoor valt uw energierekening stukken hoger uit! Indirect kan een koudebrug ook tot structurele vochtproblemen leiden. Zo kan een koudebrug een muurtemperatuur tot 14 graden Celsius laten dalen. Dit werkt condensatie in de hand, doordat het natuurlijke binnenvocht in de lucht condenseert tegen de muren. Het gevolg? Schimmels, vochtplekken en soms zelfs beschadigd pleisterwerk, behang en/of schilderwerk.
Open stootvoegen
Doorslaand vocht ontstaat door regenwater wat doorslaat in muren zonder spouw. Heeft een muur namelijk wel een spouwmuur, dan kan regenwater zich niet horizontaal naar binnen werken. De spouw heeft dus een belangrijke functie voor ventilatie van doorslaand vocht en als afvoer voor waterdamp. Open stootvoegen die verstopt zijn met vuil kunnen een slechte spouwventilatie veroorzaken. De combinatie van condensatie en doorslaand vocht kan ervoor zorgen dat er vocht in de muren terecht komt, waardoor vochtproblemen ontstaan.
Overtollig bouwvocht
Bij de bouw van woningen blijft er vaak overtollig vocht achter in de woning. Voor de bouw wordt namelijk een aanzienlijke hoeveelheid water gebruikt. Dit kan vier- tot vijfduizend liter bedragen. Een dergelijke hoeveelheid vocht is niet zomaar uit uw woning verdwenen. Gemiddeld duurt het ongeveer een jaar voordat vocht uit nieuwbouwhuizen en appartementen is getrokken. U herkent dit aan natte plekken in huis, schimmels, loslatend pleisterwerk en/of vochtige constructiedelen.Ook vochtproblemen voorkomen? Bel of mail ons vrijblijvend voor een vochtinspectie.