Vochtplekken in het plafond, wat nu?

Een vochtplek in uw plafond kan verschillende oorzaken hebben. Het kan veroorzaakt worden door regenschade, een lekkage, of permanente hoge luchtvochtigheid in uw huis. Wat de oorzaak ook is, u wilt er natuurlijk snel vanaf. In dit artikel leggen wij u uit waar vochtplekken precies vandaan komen en wat u ertegen kunt doen.

Zoek de oorzaak van de vochtplek in het plafond

Voordat u kunt beginnen met het behandelen van de ontstane vochtplek in uw plafond is het belangrijk om eerst op te sporen wat de oorzaak van de vochtplek is. Zo’n vlek ontstaat namelijk nooit vanzelf. Wanneer de oorzaak niet weggenomen wordt, is de kans dat de vochtplek weer terugkomt in het plafond nagenoeg 100%. Dit zorgt voor onnodige extra kosten en dit wilt u uiteraard voorkomen.

Bepaal aan de hand van de plaats van de vochtplek waar de lekkage zit

Aan de hand van de plaats waar u de vochtplek ziet, kunt u al het een en ander afleiden over de waarschijnlijke oorzaak van de vlek. 

onze-aanpak-3

Vochtplek in het midden van het plafond

Hoewel een lekkage niet altijd de oorzaak van een vochtplek op uw plafond is, zal dit in veel gevallen wel de boosdoener zijn. Ziet u vooral in het midden van het plafond een vlek zitten? Dan is de kans groot dat het om een lekkage gaat. De oorzaak hiervan kan bijvoorbeeld een lekkend dak zijn, of een schoorsteen die opnieuw geïmpregneerd dient te worden. De plek kan ook de wijten zijn aan een kapotte leiding, of water dat weglekt tijdens het douchen of badderen.

Vochtplek in de hoeken en randen van het plafond

Zijn de vochtplekken vooral zichtbaar bij de hoeken en randen van het plafond? Dan kan dit duiden op een lekkage door regenwater. Wanneer er bijvoorbeeld (haar)scheuren of kieren in uw buitenmuur of dak zitten, dan kan bij hevige regenval of sneeuw water binnendringen in de kieren van uw muur. Dit kan ook voorkomen wanneer het een langere periode achter elkaar veel regent. Dit resulteert in lelijke vlekken op uw binnenmuur. 

werkendam-2

Schimmel op het plafond

Het kan ook voorkomen dat er geleidelijk steeds meer schimmel begint te ontstaan op het plafond. Dit komt vooral vaak voor in badkamers, slaapkamers en toiletten. Dit komt doordat dit vaak vochtige ruimtes zijn waar niet goed geventileerd wordt. Wanneer de vochtige lucht zich ophoopt in het plafond blijft er een microscopisch laagje condensatievocht achter op het plafond door de waterdamp. Wanneer een ruimte voldoende geventileerd wordt, dan heeft u hier in principe geen last van. Het vocht verdwijnt dan weer uit de ruimte en zorgt niet voor schade. Is de woning echter te goed geïsoleerd, dan trekt het vocht in de muren en het plafond. Hierdoor ontstaat schimmel op het plafond (en soms ook muren) van uw badkamer of slaapkamer. Dit zorgt voor een vieze lucht en kan zelfs tot gezondheidsklachten leiden. Dit leidt bijvoorbeeld tot luchtwegklachten, een allergische reactie, prikkende ogen, en geïrriteerde slijmvliezen.

Laat de vochtplekken op uw plafond tijdig behandelen door Alpha Vochttechniek

Wat de oorzaak van de vochtplekken ook is, u wilt natuurlijk zo snel mogelijk van deze lelijke vlekken af! Neem daarom bij vochtplekken contact op met Alpha Vochttechniek. Wij sporen de oorzaak van de vochtplek in uw plafond op, en zorgen ervoor dat nieuwe vlekken geen kans krijgen!